Mic ghid de plantare a pomilor

Arbustii decorativi si pomii fructiferi- livrati la radacina nuda – se pot planta primavara sau toamna, mai important decat sezonul in care se executa aceasta operatie este insa plantarea propriu-zisa :

  1. 1. Se sapa gropile circular in diametru cu 30-40cm mai mari decat volumul sistemului radicular si cu o adancime de circa 40-50cm. In cazul unui sol argilos sau cu un continut sarac de pamant fertil ( usor de recunoscut dupa culoarea si aspectul pamantului negru de gradina), groapa trebuie sa fie mai mare cu pana la inca o data volumul radacinilor. Pamantul scos din prima jumatate a gropii se asaza intr-o parte iar celalat in partea opusa
  2. La mijlocul gropii se fixeaza un tutore (un suport din lemn, bambus,fier,plastic cu rol de sustinere si dirijare a cresterii) de care se leaga puietul dupa plantare..Pe fundul gropii este bine sa se aseze un strat de mranita sau pamant fertil bine maruntit, din care se face o movilita, in care se vor rasfira radacinile.
  3. Cu putin timp inainte de plantare, are loc o toaletare a puietului, ce consta in scurtarea radacinilor prea lungi. Cele groase se lasa de circa 35cm, iar cele subtiri de pana la 7-10cm ; radacinile foarte subtiri (mustatile) se scurteaza la 1-2cm. Radacinile care au o pozitie verticala se taie drept, iar cele laterale usor oblic.
  4. Pentru a favoriza prinderea, inainte de a fi introdus puietul in groapa, se ´mocirlesc´ radacinile, adica se trec printr-un amestec de pamant galben, balega proaspata de vita sau gunoi de grajd nefermentat si apa in calitati egale, pana se obtine un amestec de consistenta smantanii.
  5. Imediat dupa mocirlire, pomisorul se asaza in groapa, langa tutore, rasfirand radacinile cu mana in stratul de mranita sau de pamant bine maruntit de la fundul gropii.Adancimea de plantare este aproximativ cea in care a crescut puietul in pepiniera – usor de identificat urmarind modificarea culorii tulpinii la limita sub/supra-terana. Daca pomul a fost altoit, punctul de altoire trebuie sa ramana neingropat.Primul pamant care se pune in groapa peste radacini este cel scos de la suprafata si ultimul cel luat de la fundul gropii.Daca acesta este de slaba calitate, se inlocuieste cu pamant fertil de gradina amestecat cu mranita.Dupa ce s-au pus cateva lopeti de pamant peste radacini, se preseaza usor calcand cu piciorul, cu varful spre pom, iar cu calcaiul spre marginea gropii.Se repeta acest lucru pana la umplerea gropii, dupa care se face o adancitura in jurul pomului in care se toarna circa 20litri de apa.
  6. Dupa 10-14zile de la plantare, tutorele se scurteaza la 10cm sub coroana pomului si se leaga pomul . Atentie a nu se utiliza sarma sau materiale rigide care pot strangula planta pe parcursul evolutiei

Tags:

Leave a Reply