Combaterea buruienilor in gazon

Pentru combaterea eficienta a buruienilor in gazon trebuie stabilit gradul de infestare cat si familia sau specia buruienilor ce urmeaza a fi combatute.In acest scop propunem o lista ce nu se doreste exhaustiva insa incearca enumerarea catorva dintre buruienile cele mai intalnite.
Buruieni monocotiledonate
Agropyron repens (pir tarator)
Alopecurus myosuroides (coada vulpii)
Apera spica-venti (iarba vantului)
Avena fatua (odos)
Echinochloa crus-galli (iarba barboasa)
Panicum miliaceum (mei)
Setaria sp. (mohor)
Sorghum halepense (costrei din seminte si rizomi)

Buruieni dicotiledonate
Abutilon theophrasti (teisor)
Amaranthus retroflexus (stir)
Anagallis arvensis (scanteiuta)
Capsella bursa-pastoris (traista ciobanului)
Datura stramonium (ciumafaie)
Galinsoga parviflora (busuioc salbatic)
Lamium purpureum (sugel puturos)
Mercurialis annua (trepadatoare)
Raphanus raphanistrum (ridiche salbatica)
Rumex crispus (macris)
Sinapis arvensis (mustar salbatic)
Solanum nigrum (zarna)
Stellaria media (rocoina)
Thlaspi arvense (pungulita)

Explicatia unui gazon infestat nu poate fi usor de oferit datorita factorilor multipli ce pot contribui la acest rezultat nedorit. Se pot identifica insa cateva greseli comune sau des intalnite.Dintre acestea enumeram si noi cateva insotite de actiunile corective corespunzatoare :
– aportul de pamant utilizat pentru prepararea substratului de gazon a fost infestat cu seminte de buruieni ; pamantul dislocat sau aportul de pamant se trateaza dupa nivelare cu un ierbicid total de preferinta toamna.Considerand o remanenta de maxim 2-3saptamani, insamantarea sau aplicarea rulourilor se va face numai dupa 5-6 saptamani de la aplicarea ierbicidului.
– ingrijire necorespunzatoare a gazonului prin udare abundenta sau ineficienta ; utilizarea unui sistem de irigatii profesional ce obliga irigarea in fiecare punct a minim 2 daca nu 3 aspersoare ce asigura o cantitate de apa uniform distribuita in sol si astfel o eficienta maxima a udarii.
– dezechilibre chimice in sol datorate administrarii unor fertilizanti in cantitati incorecte ; utilizarea controlata a fertilizantilor chimici tinandu-se seama de particulitatile solului, a tipului de gazon cat si a perioadei de aplicare. Se recomanda utilizarea fertilizantilor organici.
– ingrijire defectuoasa in sensul fie ignorarii primelor stadii de evolutie a buruienilor intr-un gazon urmarit ; in primele 2-3 luni de la insamantare se urmareste cu atentie gazonul pentru identificarea tuturor buruienilor ce pot apare si inlaturarea acestora manuala.In cazul unei infestari majore se recomanda utilizarea ierbicidului selectiv pentru asa-numitele buruieni cu frunza lata si masuri speciale pentru buruienile monocotiledonate.
Ajunsi in acest punct, se acorda  o atentie deosebita celei mai agresive si mai greu de combatut dintre buruienile de gazon si anume PIRUL sau Agropyron repens.

Familia : Poaceae

Descriere : Specie perenă, cu stoloni lungi şi ramificaţi. Inflorescenţa este un spic compus, având spiculeţele aşezate cu partea lată pe rachis. Spiculeţele au la bază 2 glume ascuţite. Paleele inferioare sunt acute sau scurt-aristate. Pirul este o buruiană deosebit de păgubitoare culturilor de câmp, răspândită atât în culturi cât şi pe pajiştile naturale, îndeosebi în luncile inundabile ale râurilor.
Denumire populara : pir tarator
Sinonime : Triticum repens, Elytrigia repens, Elymus repens
Utilizarea ierbicidelor in acest caz este non-aplicabila gazonului si astfel ajungem in situatia cea mai grea de gestionat pentru un gradinar ce isi doreste un gazon de calitate.
Datorita radacinilor cu dezvoltare in profunzime ( pana la 40-50cm) , a gradului de regenerare extrem de ridicat dar mai ales a dezvoltarii accelerate, pirul (iarba dracului) este buruiana care se combate cel mai dificil implicand  costuri ridicate si eforturi sustinute din partea detinatorului de peluza.
Fara a exista o tehnologie stabilita si comun acceptata de combatere a pirului post-emergent gazonului, masurile de combatere sunt paradoxal cele de buna intretinere a gazonului si anume :
–    tundere peste 4cm si nu mai mult de 7cm pentru a evita traumatizarea gazonului (o data pe saptamana)
–    utilizare sistem de irigatii profesional
–    extragere lunara buruieni
–    scarificare anuala in special primavara dupa iernile prelungite si bogate in umezeala ce favorizeaza aparitia muschiului de pamant.
–    Tavalugire trimestriala
–    suprainsamantarea de toamna/primavara
–    Aerare in profunzime pentru afinarea solului si dezvoltarea sistemului radicular (de doua ori pe an)
–    fertilizare si erbicidare bilunara (in contratimp),
In cazul infestarilor grave singura solutie este decopertarea sau dislocarea pamantului si ierbicidarea totala.

Autor : Octavian Velica

One Response to “Combaterea buruienilor in gazon”

  1. meli says:

    As dori sa adaugati mai multe informatii despre acest subiect.

Leave a Reply